top of page
Book no.1
27.png

 

 

 

Γράφτηκε από: Ελένη Σαβουϊδάκη

Ο Αμφικαθρέφτης, όπως λέει και το όνομά του, είναι ένας καθρέφτης με δύο όψεις.
Μία ρεαλιστική και μία που σε κάνει να βλέπεις ό,τι φαντάζεσαι...ή για να το πούμε διαφορετικά, μία που σε δείχνει όπως είσαι και μία που σε δείχνει όπως θα 'θελες να είσαι...! Ένας τέτοιος "αμφικαθρέφτης", που λέτε, βρέθηκε στην κατοχή της φίλης μας της Διονυσίας, της νέας ηρωίδας της Σοφιάννας Παϊδούση.
Η Διονυσία ζει σε μια οικογένεια σαν όλες τις άλλες και είναι μια κοπέλα σαν όλες τις άλλες.
Μόνο που την ταλαιπωρεί η εμφάνισή της και τα παραπανίσια της κιλά που την κάνουν να μην νιώθει καλά με τον εαυτό της και να μην απολαμβάνει τη ζωή. Θα καταφέρει άραγε η ηρωίδα μας να αγαπήσει τον εαυτό της; Πόσο εύκολο είναι να απαλλαγεί από όλα αυτά που τη βαραίνουν και την ενοχλούν; Πόσο εύκολο είναι να βάλει ένα στόχο και να μείνει πιστή σε αυτόν; Θα καταφέρει να τον πετύχει και να διώξει τα περιττά κιλά και μαζί τους τη χαμηλή της αυτοεκτίμηση;
Και τελικά ήταν μαγικός ο "A
μφικαθρέφτης"; 
Σε τι ακριβώς συνίσταται η μαγεία του και ποιος ο σκοπός των δύο όψεων; Ποια η σχέση της μαγείας με την εσωτερική μας δύναμη; Μήπως τελικά η μαγεία βρίσκεται στα κίνητρα και τη θέληση να αναλάβουμε δράση και να κατακτήσουμε στόχους και κορυφές;

"O Aμφικαθρέφτης" είναι ένα παραμύθι με επίκαιρα μηνύματα.
Θίγει πρώτα πρώτα το πολύ σημαντικό θέμα της παχυσαρκίας. Η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες τόσο στην υγεία μας όσο και στην ψυχολογία μας. Δίνει ιδιαίτερη αξία στην αγάπη του εαυτού μας, στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας. Η υγεία μας είναι πολύ σημαντική τόσο η σωματική όσο και η ψυχική και θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα για τη διατήρησή της.
"O Aμφικαθρέφτης" θέλει να δείξει πόσες παραμέτρους μπορεί να καθορίσει η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.
Για αυτό και έρχεται να πάρει θέση η μαγεία, η οποία δεν είναι τίποτε παραπάνω από τη δύναμη και την αποφασιστικότητα που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε, να προσηλωθούμε με πίστη και πυγμή σε ένα στόχο και να πετύχουμε αυτό που θέλουμε και αυτό που αξίζουμε. Και φυσικά σπουδαίο ρόλο σε κάθε μεγάλη και δύσκολη διαδρομή παίζει το περιβάλλον μας. Οι άνθρωποι που είναι δίπλα μας, που μας υποστηρίζουν και μας βοηθούν καθένας με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, ενθαρρύνοντάς μας ώστε να μην τα παρατάμε ποτέ.
Ένα παραμύθι για παιδιά που συνοδεύεται από μία ιδιαίτερη εικονογράφηση.
Έντονα και ζωηρά χρώματα πλαισιώνουν σοβαρές και ρεαλιστικές φιγούρες και απεικονίζουν την καθημερινότητα μιας ομάδας ενηλίκων αποδίδοντας "σοβαρές" στιγμές με ένα τρόπο που φαντάζει κωμικός. Το στοιχείο του σαρκασμού είναι εμφανές στην απεικόνιση εκφράσεων και συναισθημάτων, κάτι που σίγουρα θα κάνει τους μικρούς αναγνώστες να σταθούν λίγο παραπάνω στην κάθε σελίδα.
Ένα βιβλίο που μπορεί άνετα να διαβαστεί και από ενήλικες.

Μπορεί να προβληματίσει, να εγείρει σκέψεις και σίγουρα να διδάξει. Το παράδειγμα της Διονυσίας είναι ένα ανάμεσα σε τόσα που συναντάμε ή και προσπερνάμε καθημερινά γύρω μας. Ήρθε, λοιπόν, για να μας δείξει ότι "αγαθά κόποις κτώνται" και ότι η επιμονή και η προσπάθεια πάντα αποδίδουν. και ότι αν πραγματικά το πιστέψουμε μπορούμε να καταφέρουμε κάτι, ακόμα και αν φαντάζει εξωπραγματικό ή...μαγικό...!
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθώς και δραστηριότητες δημιουργικής γραφής.
Ταυτόχρονα στο βιβλίο «μπαίνουν» και παίρνουν θέση οι διατροφολόγοι: Δημήτρης Γρηγοράκης, Παναγιώτα Μίαρη & Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου & και η ψυχολόγος Καλλιόπη Εμμανουηλίδου. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου θα βρείτε και το Qr code για το αποκλειστικό τραγούδι «Κοιτάξου λίγο στον καθρέφτη», του Καστοριανού συγκροτήματος «Μειδίαμα» (σύνθεση: Μπάμπης Στεφανίδης), με τη φωνή της τραγουδίστριας Ελένη Δήμου.

Πηγή: Paidemata.gr, 4 Mαρτίου 2022

Στιγμιότυπο 2022-03-04, 10.23.26 μμ.png
Στιγμιότυπο 2022-03-04, 10.23.36 μμ.png
29.png
Book no.2
bottom of page