top of page
background-01 2.jpg
Book no.1
pagotakia2.tif
Στιγμιότυπο 2022-01-24, 9.01.10 μμ.png
Στιγμιότυπο 2022-01-24, 8.58.11 μμ.png

Vivlio-life:

Γράφτηκε από Βιργινία Αυγερινού 


Η σελίδα μας φιλοξενεί βιβλία που ανήκουν στην Παιδική και νεανική λογοτεχνία. Και έχουμε αναφερθεί ξανά στο γεγονός ότι η παιδική λογοτεχνία είναι ένα αρκετά δύσκολο είδος λογοτεχνίας. Η ευαίσθητη ηλικία του αναγνωστικού κοινού στην οποία στοχεύουν απαιτεί όχι μόνο ιδιαίτερη προσοχή αλλά και έναν ξεχωριστό τρόπο γραφής, έναν ιδιαίτερο χειρισμό γλώσσας και έκφρασης, ευρηματικές εικόνες που συνυπάρχουν με το κείμενο και μια έντονη ιστορία που θα «κρατήσει» στις σελίδες του και θα «διδάξει» αυθόρμητα τους μικρούς και αληθινά απαιτητικούς αναγνώστες. Γιατί, όπως έχουμε ξαναπεί, τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά θα πρέπει και να ψυχαγωγούν και να περιλαμβάνουν ιδέες και αρετές που θα δημιουργήσουν καθαρές συνειδήσεις, και θα αναπτύσσουν υγιείς προσωπικότητες, χωρίς ωστόσο να είναι διδακτικά αλλά η κάθε διδαχή να περνάει μέσα από τις σελίδες του διακριτικά και απρόσκοπτα.
Με αυτό το ομολογουμένως δύσκολο είδος λογοτεχνίας θα ασχοληθούμε και σήμερα με αφορμή το βιβλίο της Σοφιάννας Παϊδούση με τίτλο «Ο Παρφές», σε εικονογράφηση Πηνελόπης Λάζαρη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οσελότος.
Και αφού η παρουσίαση μας, απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς, ενήλικες που θα επιλέξουν το βιβλίο για τα παιδιά, θα αναφερθούμε κατευθείαν στα ουσιώδη στοιχεία του έργου.

Book no.2
background-01 2.jpg
Στιγμιότυπο 2022-01-24, 9.18.21 μμ.png
Στιγμιότυπο 2022-01-24, 9.18.33 μμ.png

 

Bookfeed

Γράφτηκε από: Έλενα Ιωαννίδου

Ο Παρφές είναι ένας μικρός μαθητής Πρώτης Γυμνασίου και το πιο γλυκό αγόρι του κόσμου. Είναι τόσο γλυκός γιατί είναι εξολοκλήρου φτιαγμένος από παγωτό. Όμως, αυτή η εξωτερική γλυκύτητα έχει περάσει και μέσα του και έτσι ο Παρφές είναι καλόκαρδος και πολύ ευγενικός.

Αλλά, δυστυχώς, οι συμμαθητές στο καινούργιο του σχολείου αγνοούν τα χαρίσματά του και νιώθουν να απειλούνται από τη διαφορετικότητα του. Μια ομάδα παιδιών με αρχηγό τους το μεγαλόσωμο ΣΙδερή, αρχίζουν να κοροϊδεύουν την εμφάνιση του Παρφέ και να γελούν μαζί του. Πολλά παιδιά συμμετέχουν στο πείραγμα, κάποια παρατηρούν παθητικά και μόνο ο Μάκης συμπαραστέκεται στον καινούργιο μαθητή του σχολείου και προσπαθεί να τον βοηθήσει. Σιγά σιγά και όσο ο Παρφές αρνείται να μιλήσει στους καθηγητές ή στους γονείς του, το πρόβλημα γιγαντώνεται και φτάνει στο σημείο που απειλείται μέχρι και η ίδια του η ζωή. Άραγε θα καταφέρει το μικρό αγόρι να ξεπεράσει τα προβλήματα του; Θα παρατηρήσει κανείς τον εκφοβισμό εναντίον του ώστε να τον βοηθήσει; Θα καταφέρει η ζωή στη μικρή σχολική κοινότητα να επανέλθει στη φυσιολογική κατάσταση;

pagotakia.tif
background-01.jpg
tourta1.tif

 

Θεματοφύλακες λόγω τεχνών

Γράφτηκε από: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Το βιβλίο της συγγραφέως Σοφιάννας Παϊδούση «Ο Παρφές», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος σε εικονογράφηση της Πηνελόπης Λάζαρη. Αναφέρεται στον σχολικό εκφοβισμό.

Πριν ξεκινήσω την ανάγνωση του βιβλίου, διάβασα το απόφθεγμα του Δαλάι Λάμα που υπάρχει στο βιβλίο. «Μην αφήσεις τη συμπεριφορά των άλλων να καταστρέψει την εσωτερική σου γαλήνη».

Είναι απόλυτα σωστό. Στη πράξη όμως, είναι εύκολο να εφαρμοστεί αυτό από ένα μικρό παιδί που βιώνει καθημερινά εκφοβισμό στο σχολείο από συμμαθητές του;

Στιγμιότυπο 2022-01-27, 6.14.38 μμ.png
Στιγμιότυπο 2022-01-24, 10.23.42 μμ.png
background-01 2.jpg

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Σοφιάννας Παϊδούση, «Ο Παρφές» (Εκδόσεις Οσελότος)
Γράφτηκε από: Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας, εκδότης

Στιγμιότυπο 2022-01-27, 6.13.02 μμ.png
Στιγμιότυπο 2022-01-27, 6.15.26 μμ.png

Το νέο πνευματικό “παιδί” της Σοφιάννας Παϊδούση, έχει τίτλο «Ο Παρφές» και θεωρώ πως είναι ένα πολύ σημαντικό και επίκαιρο ανάγνωσμα για παιδιά σχεδόν όλων των ηλικιών. 

Βασική θεματική του βιβλίου είναι ο σχολικός εκφοβισμός, το λεγόμενο bullying, και όλα τα αρνητικά που μπορεί να επιφέρει σε ένα παιδί. Μέσα από μια ιδιαίτερα καλοστημένη, αλλά δραματική ταυτόχρονα, ιστορία η συγγραφέας περιγράφει την άφιξη ενός παιδιού σε ένα νέο τόπο και ένα νέο σχολικό περιβάλλον και τα προβλήματα που εκεί αντιμετωπίζει λόγω της διαφορετικότητάς του. Γιατί πράγματι, ο Παρφές είναι ένα αγόρι, του οποίου το σώμα είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από παγωτό. Αυτή η διαφορετικότητα ωστόσο, που πολύ γλυκά ταυτίζεται από τη συγγραφέα με ένα αγαπημένο γλύκισμα, θα μπορούσε να αφορά την καταγωγή, το χρώμα, την σεξουαλική διαφορετικότητα, την εκ γενετής δυσμορφία ή τη νοητική κατάσταση. Η άριστη περιγραφική ικανότητα της Σοφιάννας Παϊδούση σε συνδυασμό με τη γνώση του αντικειμένου δημιουργούν μια πολύ σφιχτοδεμένη υπόθεση, όπου ο κάθε πρωταγωνιστής έχει τον δικό του σημαντικό ρόλο. Ο ήρωας - παθών, ο καλός φίλος, οι επιθετικοί ή οι απαθείς συμμαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Βήμα βήμα προχωράμε σε μια ιστορία - γροθιά στο στομάχι - που σαφώς μας θυμίζει κάτι αρνητικό που ζήσαμε οι ίδιοι, τα παιδιά μας ή κάποιο γεγονός που συντάραξε όλη τη χώρα (βλέπε υπόθεση Γιακουμάκη). 

tree (2).tif
background-01.jpg

Paidemata: Ο Παρφές είναι ένα παραμύθι που καλπάζει μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας

Γράφτηκε από: Ελένη Σαβουιδάκη - Δικηγόρος, στέλεχος δημόσιας ανάπτυξης, μητέρα

Στιγμιότυπο 2022-01-27, 10.02.22 μμ.png
sun.tif

Μιλάει με έναν τόσο ευρηματικό και γλυκό τρόπο για ένα σοβαρό και βαρύ θέμα, την επιθετικότητα και τον σχολικό εκφοβισμό. Ο Παρφές είναι ένα αγόρι εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από παγωτό. Μετακόμισε πρόσφατα με τους γονείς του από τον Βόρειο Πόλο σε μια νέα χώρα του Νότου, όπου η ζωή είναι τελείως διαφορετική. Όταν έρχεται η ώρα να πάει σχολείο έρχεται αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η διαφορετικότητά του θα αποτελέσει πηγή χλευασμού και βαρβαρότητας από μια μεγάλη μερίδα συμμαθητών του. Μια συμμορία παιδιών με αρχηγό τους το μεγαλόσωμο Σιδερή, αρχίζουν να κοροϊδεύουν την εμφάνιση του Παρφέ και να γελούν μαζί του. Πολλά παιδιά συμμετέχουν στο πείραγμα, ενώ κάποια παρατηρούν παθητικά. Μονάχα ένας συμμαθητής του, ο Μάκης, είναι σε θέση να τον πλησιάσει, να τον βοηθήσει, να του συμπαρασταθεί έμπρακτα. Έχοντας και ο ίδιος βιώσει στο παρελθόν αντίστοιχες συμπεριφορές από τους συμμαθητές του, είναι σε θέση να δείξει ενσυναίσθηση. Προσπαθεί μάλιστα να πείσει τον Παρφέ να μιλήσει στους καθηγητές, στη διευθύντρια ή στους γονείς του για τις βαρβαρότητες που υφίσταται αλλά μάταια. Και όσο ο Παρφές αρνείται να μιλήσει, το πρόβλημα γιγαντώνεται. Τα πειράγματα εξελίσσονται σε βιαιοπραγίες. Ώσπου ένα υπερβολικά άσχημο συμβάν που λίγο έλειψε να στοιχίσει στον Παρφέ την ίδια τη ζωή του στάθηκε αφορμή να έρθουν στο φως όλα όσα διαδραματίζονταν έξω από τις αίθουσες και να μπουν εν τέλει τα πράγματα στη θέση τους.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο παραμύθι που εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί το βασικό συστατικό του, τη φαντασία προκειμένου να αγγίξει ένα μείζον πρόβλημα της σύγχρονης εποχής.
 

Incy Teachy:

Τι γίνεται όταν είσαι ο μοναδικός μαθητής στο σχολείο σου προερχόμενος από τον Βόρειο Πόλο και φτιαγμένος από παγωτό;
Κάνεις ότι ο Παρφές! Βάζεις τα δυνατά σου για να μη λιώσεις… 

Γράφτηκε από: Άννια Καστρινάκη

tree.tif
Στιγμιότυπο 2022-01-28, 7.50.09 μμ.png
Στιγμιότυπο 2022-01-28, 7.50.21 μμ.png

Το βιβλίο της γλυκιάς Σοφιάννας με την τόσο όμορφη αφιέρωση που μου έγραψε στην πρώτη σελίδα, είναι ένα παραμύθι διαφορετικό από τα άλλα...

background-01.jpg
Στιγμιότυπο 2022-01-28, 1.04.56 πμ.png

Mάθε για τον Παρφέ της Σοφιάννας Παϊδούση! 

Γράφτηκε από: Μανώλης Νταλούκας, δημοσιογράφος

Ίσως το πιο ενδιαφέρον παιδικό βιβλίο που κυκλοφόρησε την περασμένη χρονιά. Η Σοφιάννα, μιλά στα παιδιά για το πραγματικό και τεράστιο πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού. Ο διαφορετικός -και κατατρεγμένος γι’ αυτό- από τους συμμαθητές του, Παρφές, είναι ο ήρωας  που βιώνει σκληρότατο μπούλινγκ, αλλά τελικά γίνεται μάθημα ομόνοιας και αγάπης. Η Σοφιάννα, που έχει σπουδάσει νηπιαγωγός, γνωρίζει τον κατάλληλο τρόπο να θέσει το πρόβλημα αυτό στα παιδιά. Και αναμφίβολα κερδίζει  την προσοχή τους στο μεγάλο δικαίωμα να είναι κανείς διαφορετικός.

tourta2.tif
background-01 2.jpg

Παραμύθι για τον Σχολικό Εκφοβισμό, ο Παρφές της Σοφιάννας Παϊδούση.

γράφτηκε: από Βαγγέλης Αλεξόπουλος - δάσκαλος

Στιγμιότυπο 2022-01-27, 6.19.26 μμ.png
pillows.tif

Η παραμυθού Σοφιάννα Παϊδούση και οι εκδόσεις Οσελότος μας συστήνουν τον Παρφέ, ένα παιδί τόσο γλυκό μα λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα του σχολείου. Ο Παρφές από την πρώτη κιόλας μέρα στο καινούριο του σχολείο γίνεται θύμα εκφοβισμού (bullying) από τη γνωστή-άγνωστη συμμορία των νταήδων! Τι μπορούν άραγε να του κάνουν και πόσο σκληροί μπορούν να γίνουν; Ποια είναι η αντίδραση του Παρφέ και τι θα έπρεπε να κάνει από την αρχή; Ποιος είναι τελικά αυτός που θα σώσει τον Παρφέ;

Μια ιστορία που συμβαίνει συχνά στο ελληνικό σχολείο, με ίδιους ρόλους και με παρόμοιους πρωταγωνιστές, όχι όμως πάντα με την ίδια κατάληξη.

Μια ιστορία που συστήνω ανεπιφύλακτα σε γονείς να την διαβάσουν με τα παιδιά τους και σε εκπαιδευτικούς με τους μαθητές τους. Το βιβλίο εκτός από την διδακτική ιστορία περιλαμβάνει τα σχόλια και τις πολύτιμες συμβουλές μιας άρτια καταρτισμένης και έμπειρης ομάδας ειδικών σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε αποτελούν και οι τρεις βιωματικές δραστηριότητες εναλλαγής ρόλων οι οποίες ενισχύουν τη φαρέτρα των εκπαιδευτικών στη μάχη κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Πηγή: Oloigiatopaidi.gr, 24 Ιουλίου 2019

background-01 2.jpg

Η... παραμυθού Σοφιάννα Παϊδούση μας συστήνει το νέο της βιβλίο «Ο Παρφές»

Στιγμιότυπο 2022-01-27, 10.38.13 μμ.png

Η…. παραμυθού Σοφιάννα Παϊδούση μας συστήνει το νέο της βιβλίο «Ο Παρφές».

Ένα καταπληκτικό παραμύθι για τον σχολικό εκφοβισμό μέσα από χρώματα και εικόνες. Η Σοφιάννα Παϊδούση, παραμυθού και όχι μόνο (ακολουθεί βιογραφικό), που μοιράζεται τη διαμονή της ανάμεσα σε τέσσερις πόλεις, μεταξύ αυτών και η Κέρκυρα, μας παρουσιάζει το νέο της παιδικό βιβλίο «Ο Παρφές» που αξίζει να το διαβάσετε τόσο εσείς, όσο και οι μικροί μας φίλοι – παιδιά μας. Πρόκειται για ένα αγόρι, που είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένος από παγωτό, μετακόμισε πρόσφατα με τους γονείς του από τον Βόρειο Πόλο σε μια νέα χώρα του Νότου, σε μια νέα κατοικία, σε μια νέα ζωή. Οι νέοι του συμμαθητές θα τον αποδεχτούν ή θα του δυσχεράνουν τη ζωή του στο σχολείο; Ένα παραμύθι που αγγίζει ένα μείζον πρόβλημα της σύγχρονης εποχής μας και βασανίζει πολλούς γονείς, εκπαιδευτικούς και κυρίως μαθητές στη μικρή κοινωνία του σχολείου: τον σχολικό εκφοβισμό (bullying).

 

Πηγή: Kerkyrasimera.gr 4 Ιουλίου 2019
 

pingu copy.tif
bottom of page