Συνέντευξη στο Authoring Melodies
Ένας καθρέπτης με δύο όψεις είναι αρκετός για να κάνει ένα μικρό κορίτσι να καταλάβει; Να πιστέψει στη μαγεία που κρύβει μέσα του και να γίνει αυτό που πάντα επιθυμούσε; Είναι η εικόνα μας κάτι που μπορούμε εύκολα να αλλάξουμε εάν το θέλουμε; Τι άποψη έχει η Σοφιάννα Παίδούση για όλα αυτά; Θα μάθουμε μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί όπου μας μιλά για το βιβλίο της με τίτλο “Αμφικαθρέφτης” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.
Τι λέτε, πάμε να τη γνωρίσουμε;
1) Καλώς σε βρήκα Σοφιάννα! Καταρχάς, θα σε πάω κάποια χρόνια πίσω και θα σε ρωτήσω ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει το ταξίδι σου στον χώρο της συγγραφής;
Σ.Π : Ανέκαθεν έγραφα (και ζωγράφιζα, είναι η αλήθεια, αλλά δεν πρόλαβα να το συνεχίσω). Παλιότερα έγραφα σενάρια, όμως, εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στην υλοποίησή τους, σε επαγγελματικό επίπεδο, σε αντίθεση με τα παιδικά παραμύθια όπου όλα μπορούν να συμβούν και κανείς δε θα αντιμετωπίσει το έργο σου με όρους… προϋπολογισμού και ενδεχόμενης παρέμβασης ή λογοκρισίας.
Αν συνδυάσουμε τώρα την αγάπη μου για την παιδική ηλικία και ως νηπιαγωγός και τη συγγραφή, γρήγορα αντιλήφθηκα ότι αυτό θα μου ταίριαζε… γάντι, οπότε κάνοντας και τις κατάλληλες σπουδές, ξεκίνησα να γράφω τα πρώτα μου παραμύθια το 2015. Τότε ξεκίνησα και το blogging, ανεβάζοντας, αρχικά, κλασικά παραμύθια. Στη συνέχεια πρόσθεσα βιβλία και ενότητες για το θέατρο για παιδιά και ξεχωριστά για ενήλικες.
2) Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσένα να μετατρέψεις σε γραπτά τις σκέψεις που κόβουν βόλτες μέσα στο κεφάλι σου;
Σ.Π : Πολύ δύσκολο, καθώς είμαι, εκτός των άλλων, μητέρα μικρών παιδιών και δη αγοριών και ο χρόνος αυτόματα περιορίζεται. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι διαφορετικά; Υπάρχει ένα αρχείο word με ένα κατεβατό από ιδέες που πρέπει να βρω τον χρόνο να τις βάλω σε σειρά, να κάνω ανάλογη έρευνα και όταν με το καλό μου έρθει η έμπνευση, να ξεκινήσω σιγά σιγά…
3) Υπάρχουν πιθανώς συγγραφείς οι οποίοι έχουν επηρεάσει τον τρόπο γραφής σου;
Σ.Π : Εκτιμώ πώς μόνο ανεπαίσθητα. Θαυμάζω, πάντως, ορισμένους συγγραφείς, Έλληνες και ξένους και διαβάζω με ευχαρίστηση τα βιβλία τους ξανά και ξανά και πολλές φορές αναρωτιέμαι: Πώς το φαντάστηκε όλο αυτό; Σκέφτομαι ότι ενδεχόμενα μπορεί να έχουν επηρεαστεί και από τα βιώματά τους, όπως και καλλιτέχνες άλλου είδους.
4) Λογική ή συναίσθημα; Ποιο από τα δύο παίζει κυρίαρχο ρόλο στα γραπτά σου;
Σ.Π : Επειδή πρόκειται για βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά ή σε όσες/όσους αισθάνονται παιδιά, κατά κάποιον τρόπο, βασιζόμαστε στα συναισθήματα. Αυτά θέλουμε να τους τονίσουμε, αυτά να εκφράσουν και με βάση αυτά να πορεύονται, όσο γίνεται αυτό, ώστε να εξελίσσονται, να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να γίνονται δημιουργικοί άνθρωποι, που είναι και η επιδίωξή μου. Αργά ή γρήγορα, βέβαια, καθώς μεγαλώνουν, θα συνειδητοποιήσουν και τον ουσιαστικό ρόλο που παίζει η λογική στη ζωή μας και μπορεί να τα βοηθήσει να αντεπεξέλθουν σε διάφορα διλήμματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.
5) “Αμφικαθρέφτης”, ένα βιβλίο που μας δίνει πολύ σημαντικά μαθήματα για το είναι και το φαίνεσθαι. Εσύ, πόσο σημαντικό πιστεύεις ότι είναι το πρώτο και πόσο το δεύτερο;
Σ.Π : Το πιο σημαντικό, φυσικά, είναι το τι είναι ο καθένας, η προσωπικότητά του. Το «φαίνεσθαι», τις περισσότερες φορές, ξεγελάει τον άλλον, αλλά, δυστυχώς είναι αυτό που θα σε «τραβήξει» σε κάποιον-α, η πρώτη εντύπωση, δηλαδή, (αυτό το γνωρίζει και η πρωταγωνίστριά μας, η Διονυσία και γι’ αυτό θέλει, μεταξύ άλλων, να χάσει τα περιττά κιλά και να γίνει πιο αρεστή). Το «είναι», πάντως, θα κρατήσει στο τέλος την κάθε σχέση.
6) Τι ήταν αυτό που σε δυσκόλεψε περισσότερο κατά τη διάρκεια συγγραφής του βιβλίου και τι αυτό που ευχαριστήθηκες περισσότερο;
Σ.Π : Δεν υπήρχε κάτι που με δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Ιδέες έρχονται, ευτυχώς, πολλές και διαφορετικές. Αυτό που ευχαριστιέμαι (σε κάθε βιβλίο) είναι το στάδιο της εικονογράφησης, όπου όλοι οι ήρωές μου και το σκηνικό, που μόνο μέσα στο μυαλό μου έχουν κάποια νοερή μορφή, παίρνουν σάρκα και οστά σε συνεργασία με έμπειρους εικονογράφους και γίνονται πραγματικότητα στο χαρτί. Είναι ένα στάδιο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα, γιατί, μαζί με το κείμενο, μπορούν να απογειώσουν το παραμύθι.
7) Αρκετοί πιστεύουν, εσφαλμένα κατά τη προσωπική μου άποψη, ότι το να γράφεις για παιδιά είναι κάτι εύκολο. Ποια η δική σου άποψη;
Σ.Π : Δεν είναι πολύ εύκολο, σε καμία περίπτωση. Καταρχάς το παιδί μόλις δει το βιβλίο ή θα το κρατήσει να το διαβάσει πολλές φορές, αν του αρέσει κιόλας ή αν δεν του αρέσει θα το πετάξει την ίδια στιγμή και θα πάει στο επόμενο, οπότε είναι ο πιο αυστηρός κριτής. Αυτό δεν είναι στερεότυπο, ισχύει. Εκτός αυτού, οι γονείς, κυρίως, είναι εκείνοι που αγοράζουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, οπότε, μετά τους μικρούς αναγνώστες, εκείνους οφείλουμε να σεβαστούμε και να προσελκύσουμε εξίσου, με υλικό που αξίζει να μελετήσουν και να προσφέρουν στα παιδιά τους. Άλλωστε, το προσεγμένο βιβλίο μπορεί, εκτός των άλλων, να αποτελέσει πολύτιμο εφόδιο και μέσο δημιουργικής και ποιοτικής απασχόλησης αλλά και ενδυνάμωσης της σχέσης γονέα-παιδιού και παιδιού-εκπαιδευτικού.
8) Αλήθεια, κρύβουμε όλοι λίγη μαγεία μέσα μας; Ανταμείβεται η υπομονή και η προσπάθεια;
Σ.Π : Φυσικά και κρύβουμε όλοι μας λίγη μαγεία! Μακάρι, βέβαια, να τη χρησιμοποιούσαμε εκεί που θα ταίριαζε. Είμαι σίγουρη ότι θα έκανε τον κόσμο μας πιο υποφερτό… Ναι, φυσικά και ανταμείβεται, μπορεί να αργήσει, αλλά ανταμείβεται… Υπομονή και προσπάθεια χρειάζεται σ’ όλες τις πτυχές της ζωής μας.
9) Ποια συμβουλή θα έδινες σε έναν/μία νέο/νέα συγγραφέα που κάνει τώρα τα πρώτα του/της βήματα;
Σ.Π : Να ακολουθήσει το όνειρό του! Να έχει τις γνώσεις που χρειάζεται, τους κατάλληλους συνεργάτες, να κάνει την απαιτούμενη έρευνα και εφόσον έχει ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» και πιστεύει στον εαυτό του και το έργο του, να προσεγγίσει τους εκδοτικούς οίκους και να έχει την υπομονή που λέγαμε, γιατί σίγουρα θα του χρειαστεί. Εδώ θα ανταμειφθούν και οι προσπάθειές του! Μπορεί, φυσικά, να προσπαθήσει και μόνος/η του/της.
10) Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας τα μελλοντικά σου σχέδια; Υπάρχει κάτι που ετοιμάζεις αυτή τη περίοδο;
Σ.Π : Είμαι στο στάδιο εικονογράφησης ενός παραμυθιού που αναφέρεται συγκριτικά στη ζωή την εποχή του ’60 και τη σημερινή, έχω ολοκληρώσει ένα παραμύθι σχετικά με ένα θέμα ταμπού που μας αφορά, λίγο πολύ όλους (!), ολοκληρώνω τη συγγραφή ενός παραμυθιού με θέμα τη ζωή της Κοκκινοσκουφίτσας και της Χιονάτης στην Αθήνα το ’21 και σκέφτομαι να ξεκινήσω τη συγγραφή του «Παρφέ Νο2, Reloaded»… η επιστροφή στον Βόρειο Πόλο, που θα καταπιαστεί με τις κλιματικές αλλαγές και τις συνέπειές τους… Έχουμε μέλλον, δηλαδή, ακόμα…!
Σοφιάννα, σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διέθεσες και σου ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σου!!!
Για την ομάδα του Authoring Melodies
Δημήτρης Μπονόβας
Πηγή: Authoring Melodies, Φεβρουάριος '22.